Ironman 230 Wire Feed Question
RSS | Subscribe | Contact Us | Advertise | About Us
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Join Date
    Mar 2018
    Posts
    66

    Ironman 230 Wire Feed Question

    I'm looking at getting a bigger machine and thinking real hard about an Ironman 230. $1400 delivered for a 250 max amp machine built in USA seems awful hard to beat.

    I do have a question about wire feed speed. On the HH 135 I have, the wire feed speed is dependent on the voltage. Per the manual if you leave the wire speed setting alone and raise the voltage the actual wire feed speed will increase. I have not been able to find the same info in an Ironman 230 manual.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    135

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    Quote Originally Posted by biguglydave View Post
    I'm looking at getting a bigger machine and thinking real hard about an Ironman 230. $1400 delivered for a 250 max amp machine built in USA seems awful hard to beat.

    I do have a question about wire feed speed. On the HH 135 I have, the wire feed speed is dependent on the voltage. Per the manual if you leave the wire speed setting alone and raise the voltage the actual wire feed speed will increase. I have not been able to find the same info in an Ironman 230 manual.
    I believe on the Ironman, wire speed and voltage are controlled separately. The machine has two controls on the front- voltage and wire speed

  3. #3
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Not there
    Posts
    3,930

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    Back to old school "bacon fry" for wire speed. The irononman is close to the MM200 or the HTP2400. You learn to tweak it a little as you go. No biggie. Great machine

  4. #4
    Join Date
    Mar 2018
    Posts
    66

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    Quote Originally Posted by Bonzoo View Post
    Back to old school "bacon fry" for wire speed. The irononman is close to the MM200 or the HTP2400. You learn to tweak it a little as you go. No biggie. Great machine
    Great. That’s what I want. I really want to know that “xx” on wire speed control gives “xxx” ipm in all voltage positions.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. #5
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    205

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    Yep, own one and they are independent of each other.

  6. #6
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Los Angeles
    Posts
    7,589

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    They dropped that feature after the 135 and 175 models.
    Ed Conley
    http://www.screamingbroccoli.com/
    MM252
    MM211 (Sold)
    Passport Plus & Spool gun
    Lincoln SP135 Plus- (Gone to a good home)
    Miller 125c Plasma 120v
    SO 2020 bender
    Beer in the fridge

  7. #7
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    1,575

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    Quote Originally Posted by Broccoli1 View Post
    They dropped that feature after the 135 and 175 models.
    This is incorrect info Ed. The 140 and 190 still have the wire speed tracking. The 210 MVP and Ironman 230 don't.
    ESAB Migmaster 250
    Hobart Ironman 230
    Multimatic 215
    TWECO Fabricator 181i & 211i
    HH125EZ - nice little fluxcore only unit


    Maxstar 150 STH - very nice

  8. #8
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Los Angeles
    Posts
    7,589

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    Quote Originally Posted by Dan View Post
    This is incorrect info Ed. The 140 and 190 still have the wire speed tracking. The 210 MVP and Ironman 230 don't.
    ahh- I did not know they kept that feature.
    Ed Conley
    http://www.screamingbroccoli.com/
    MM252
    MM211 (Sold)
    Passport Plus & Spool gun
    Lincoln SP135 Plus- (Gone to a good home)
    Miller 125c Plasma 120v
    SO 2020 bender
    Beer in the fridge

  9. #9
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    756

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    I have a ironman and like it very well, been using it for years. The voltage is tap settings and wire feed is infinite. My friend works for miller electric, he tells me the ironman is the old miller 250 technology. I like not having the digital readout like on the miller 252, those digital readouts are very expensive to have repaired. If you can swing the cost I highly recommend the ironman.

  10. #10
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    GA
    Posts
    281

    Re: Ironman 230 Wire Feed Question

    I also have the ironman great machine will last you a lifetime in home shop . Mine came new in the crate with a miller lead , i think i have heard that they own them now or at least part of it . I have also had the miller 200, 250 both great machines .

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
RSS | Home | Penton Media | Contact Us | Subscribe | For Advertisers | Terms of Use | Privacy Statement