Results 1 to 9 of 9

Thread: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

  1. #1
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    Anyone have any clue why this is happening? from everything that I have read, it seems like if its welding it should be running a grinder. thanks in advance for any input. I can get the outlet to run a small light when its running, but no grinder. Also the only way I can get it to idle down is if I open the vacuum valve slightly, and it will idle back up when I strike an arc. is this normal? or did I mess up and adjustment on the carb when I was doing the rebuild. It has the marvel carb. Thank you

  2. #2
    Join Date
    May 2008
    Location
    Orange, TX
    Posts
    17,402
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    What grinder?

    Is it rated for operation on DC?

    Bad receptacle that loses contact under load?
    MM200 w/Spoolmatic 1
    Syncrowave 180SD
    Bobcat 225G Plus - LP/NG
    MUTT Suitcase Wirefeeder
    WC-1S/Spoolmatic 1
    HF-251D-1
    PakMaster 100XL
    '68 Red Face Code #6633 project
    Star Jet 21-110

    Save Second Base!

  3. #3
    Join Date
    May 2008
    Location
    Orange, TX
    Posts
    17,402
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    Quote Originally Posted by 54_shorthood_pipe View Post
    Also the only way I can get it to idle down is if I open the vacuum valve slightly, and it will idle back up when I strike an arc. is this normal?
    That's how it's supposed to work.
    MM200 w/Spoolmatic 1
    Syncrowave 180SD
    Bobcat 225G Plus - LP/NG
    MUTT Suitcase Wirefeeder
    WC-1S/Spoolmatic 1
    HF-251D-1
    PakMaster 100XL
    '68 Red Face Code #6633 project
    Star Jet 21-110

    Save Second Base!

  4. #4
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    its says AC on the grinder duaneb55, does that mean it wont even turn the grinder unless its ac/dc? or only straight DC?

  5. #5
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    its a dewalt grinder. and I believe the receptacle is in working order.

  6. #6
    Join Date
    May 2008
    Location
    Orange, TX
    Posts
    17,402
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    As the welders' auxiliary power is DC, any motor device has to be rated for operation off AC/DC or DC only power sources.

    Usually any brush type motor qualifies but definitely no variable speed units.
    MM200 w/Spoolmatic 1
    Syncrowave 180SD
    Bobcat 225G Plus - LP/NG
    MUTT Suitcase Wirefeeder
    WC-1S/Spoolmatic 1
    HF-251D-1
    PakMaster 100XL
    '68 Red Face Code #6633 project
    Star Jet 21-110

    Save Second Base!

  7. #7
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    Thanks man, I'll try a different grinder

  8. #8
    Join Date
    May 2011
    Location
    Andover, Ohio
    Posts
    2,568
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    Welcome...
    Lincoln A/C 225
    Everlast P/A 200

  9. #9
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Re: 54' ShortHood welds Perfectly, but wont run a grinder...even when idled up???

    Thanks M J Mauer. Bought this Short Hood and love it. Welds better than a new Miller lol. Still working out the small bug though.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Page generated in 1,606,314,085.21287 seconds with 13 queries