Results 1 to 5 of 5

Thread: EMP 215ic problem

  1. #1
    Join Date
    Apr 2020
    Posts
    1
    Post Thanks / Like

    EMP 215ic problem

    So..... have had an EMP215ic for about 18 months and it had been flawless until today.

    I tacked some parts together using smig with the unit plugged into 120v. I went to do the final welds I shut the machine off and plugged it into 230.

    After doing this I could not get a real arc to start. Basically the wire feed would work but there was very little power, basically the wire would turn red as it hit the metal but not melt. I noticed the display was now showing 255 amps & 63.7 bolts any time I tried to strike an arc. After going through everything (checking the torch, ground, connections, voltage at the plug, factory reset) the machine worked normally for about 2 minutes, then went back to crap. I've tried regular mig settings, hooking it up to 120V again and got nothing. When the wire was feeding into the metal there was a very high pitched sound coming from it.

    I switched over to TIG to try and finish the project, got about 3" of Weld done no problems, then it went back to extremely low power & a high pitched noise.

    Any suggestions? Shop where I bought it told me to expect 12-18 weeks for warranty work right now, and that isn't going to work.

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Midwest
    Posts
    379
    Post Thanks / Like

    Re: EMP 215ic problem

    Quote Originally Posted by chevy3100truck View Post
    So..... have had an EMP215ic for about 18 months and it had been flawless until today.

    I tacked some parts together using smig with the unit plugged into 120v. I went to do the final welds I shut the machine off and plugged it into 230.

    After doing this I could not get a real arc to start. Basically the wire feed would work but there was very little power, basically the wire would turn red as it hit the metal but not melt. I noticed the display was now showing 255 amps & 63.7 bolts any time I tried to strike an arc. After going through everything (checking the torch, ground, connections, voltage at the plug, factory reset) the machine worked normally for about 2 minutes, then went back to crap. I've tried regular mig settings, hooking it up to 120V again and got nothing. When the wire was feeding into the metal there was a very high pitched sound coming from it.

    I switched over to TIG to try and finish the project, got about 3" of Weld done no problems, then it went back to extremely low power & a high pitched noise.

    Any suggestions? Shop where I bought it told me to expect 12-18 weeks for warranty work right now, and that isn't going to work.

    Thanks
    Ridiculous turn around for warranty. Best call ESAB and see what they say. They will likely not have a better answer.
    Thermal Arc 320SP ( Lorch )
    Cobra Pythons
    Thermal Arc 300 AC/DC ( Sanrex )
    ESAB 301i AC/DC ( Lorch )
    Thermal Arc 161STL ( WTL )
    Thermal Arc 190S ( Sanrex )
    Cut Master 82, 42. Cut45 ( WTL )
    Victor Gas Apps.
    Boxes and boxes of welding crap.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ceres, California
    Posts
    3,548
    Post Thanks / Like

    Re: EMP 215ic problem

    i have been waiting almost a month for a control pcb. Esab has been waiting for their shipment from China.
    suppose to have arrived yesterday at ESAB

  4. #4
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Midwest
    Posts
    379
    Post Thanks / Like

    Re: EMP 215ic problem

    Quote Originally Posted by ccawgc View Post
    i have been waiting almost a month for a control pcb. Esab has been waiting for their shipment from China.
    suppose to have arrived yesterday at ESAB
    I feel for you. I sleep better knowing I sold my 215i
    Thermal Arc 320SP ( Lorch )
    Cobra Pythons
    Thermal Arc 300 AC/DC ( Sanrex )
    ESAB 301i AC/DC ( Lorch )
    Thermal Arc 161STL ( WTL )
    Thermal Arc 190S ( Sanrex )
    Cut Master 82, 42. Cut45 ( WTL )
    Victor Gas Apps.
    Boxes and boxes of welding crap.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    7
    Post Thanks / Like

    Re: EMP 215ic problem

    The esab service is very close to nothing. Better buy some other name brands.
    Machine is ok, but once something happens, very little chances to get it back to work.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Page generated in 1,594,639,575.15974 seconds with 13 queries