Results 1 to 5 of 5

Thread: Bluestar 2E Tecumseh OH160 No/Weak Spark

  1. #1
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Bluestar 2E Tecumseh OH160 No/Weak Spark

    I think this problem has been creeping up on me for a while. It will run fine a while and then sputter and stall, sometimes sputter and keep running. Pulled the carb off twice and rebuilt the fuel pump. Getting plenty of fuel.
    Today I was welding a cutting edge on the dozer blade of my little excavator and worked the welding machine pretty hard. I'm not a real welder.
    Finally the Tecumseh engine cut off and I could not restart at all, checked spark and nothing.
    The Tecumseh OH160 has the electronic module for ignition. All the visible wiring looks OK. I read somewhere on this forum that the module is no longer available.
    Any ideas of things to check? What are my options on the module?

    Thanks in advance!

  2. #2
    Join Date
    Mar 2021
    Location
    Near Roanoke, VA
    Posts
    318
    Post Thanks / Like

    Re: Bluestar 2E Tecumseh OH160 No/Weak Spark

    I Googled that engine ignition problem,,
    YEP, there is an issue, and a used $150+ old part from eBay is not the answer,,
    BUT, I quickly scanned through 3 or more different DIY upgrades,, so, the "FIX" is out there,,
    you just got to pick the one you want to try.

    Here is an example,, (I am not recommending, I am just showing an example)

    http://gardentractortalk.com/forums/...coil-ignition/

    This is not an uncommon issue, I just Googled "tecumseh oh160 ignition module" as a start.

  3. Likes Pilgrim liked this post
  4. #3
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Under a Rock
    Posts
    6,169
    Post Thanks / Like

    Re: Bluestar 2E Tecumseh OH160 No/Weak Spark

    I had the same symptoms with my Xmark mower .. Kawasaki 15hp engine.

    $15.00 ignition module, it fired right up.

    For parts, you can try looking up your model here
    https://www.jackssmallengines.com/ja...UvvvVTWkL9XLCv
    Miller 211
    Hypertherm PM 45
    1961 Lincoln Idealarc 250
    HTP 221


    True Wisdom only comes from Pain.

  5. Likes Pilgrim liked this post
  6. #4
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Re: Bluestar 2E Tecumseh OH160 No/Weak Spark

    Thanks for the replies John T and Sweet MK.
    I'm having inconsistent symptoms here. I let it cool down and checked the spark and it was strong and white. I started it and welded awhile, then after a half rod it stalled. I checked the spark and it was still hot.
    Will a weak stator cause this, breaking down after it warms up?

  7. #5
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Re: Bluestar 2E Tecumseh OH160 No/Weak Spark

    Update here. After pulling the flywheel and checking the wires, I bought a used OEM module off ebay that looked like it had 40 years of hard use for a mere $265. It runs great now. I didn't have the time or inclination to do the modifications, but if this one fails I probably won't have any choice. Thanks for the guidance.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Page generated in 1,627,949,089.18702 seconds with 14 queries